Рекорден интерес към форума АТОМЕКСПО в Сочи 15.04 | 16:42

55 атомни реактора се стоят в момента в света

От iNews.bg

Единадесетият международен ежегоден форум АТОМЕКСПО - 2019 поставя нови рекорди по отношение на интерес и посещаемост. Щастлив съм да приветствам всички вас. Това обяви в Сочи генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом" Алексей Лихачов, който откри глобалния форум за ядрена енергетика в Русия по-рано днес. По думите му в Сочи са пристигнали повече от 3500 делегати, като тази година значително са се увеличили чуждестранните гости – над 1500 представители от целия свят.

"Представители на 1/3 от суверенните държави в света са тук", изтъкна Лихачов, който анонсира, че се очаква в рамките на форума да се обсъди приносът на атомната енергия към борбата с климатичните промени, както и значението на ядрените технологии за развитието на различни сектори от публичния живот. Участието на висококвалифицирани и опитни професионалисти от много страни спомогна за трансформирането на събитието от конференция, организирана от "Росатом", в една от водещите платформи в света за определяне на дневния ред в сферата на атомната енергетика".

"Най-ценният елемент на форума е фактът, че дава на всички участници в ядрената индустрия - ръководители на правителствени агенции, фирми и международни организации, както и на експерти - възможност да се включат в конструктивен диалог", посочи Лихачов.

Според Агнета Ризинг, директор на Световната ядрена асоциация (WNA), която също бе част от откриването на форума, по света в момента се строят 55 ядрени реактора. "За пръв се строят атомни централи в Турция, Беларус, Бангладеш и Обединени арабски емирства", добави Ризинг. По думите й целта е до 2050 година 25% от цялата електроенергия в света да се произвежда от АЕЦ. Тази цел е предвидена в план "Хармония", който WNA е разработила. Според Ризинг, за да може тази цел да се осъществи, трябва да се утрои строителството на АЕЦ. "Няма устойчиво развитие без атомна енергия, тъй като атомните технологии се използват не само за производство на електроенергия , а и в медицината, селското стопанство и зареждането на електромобили", изтъкна тя.

Ето и цялото приветствие на Алексей Лихачов при откриването на форума:

Щастлив съм да приветствам всички вас на 11-ия форум ATOMEXPO. Това е втората ни среща на новото място - в Сочи. Форумът се увеличава с всяка изминала година. Той се трансформира от руска ядрена индустрия, на която присъстваха чуждестранни партньори в международна дискусионна проява, за която Росатом предоставя платформа. Мотото на ATOMEXPO 2019 е "Ядрено за по-добър живот”. Глобалният дневен ред за използването на атомните технологии се разширява бързо. Освен че е екологичен и надежден източник на енергия, който значително допринася за борбата с изменението на климата, мирният атом

подпомага и развитието на науката, образованието, медицината и селското стопанство. По този начин широкото използване на ядрените технологии се превърна във важен фактор за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие. Тя се превърна в неразделна част от работата на цялата световна общност за подобряване на качеството на живот, постигане на просперитет и изграждане на отговорно отношение към околната среда.

Тази година бизнес програмата ще се съсредоточи върху това как напредналите ядрени технологии допринасят за устойчивото развитие, както и други ключови въпроси за глобалната ядрена индустрия. Бих искал да отбележа, че Международният програмен комитет за първи път постави бизнес програмата на форума.

За първи път в рамките на ATOMEXPO са планирани различни партньорски събития от международните организации. Изложбата ще включва широка гама от начини за използване на атомни технологии, включително тези, които не са свързани с енергията. Освен това ATOMEXPO AWARDS ще бъде представен на форума за втори път. Надявам се, че всички вие имате продуктивна работа и интересно професионално взаимодействие.

Водещи