Рекорден потребителски разход в ЕС за първото полугодие 07.09 | 14:12

Данните са от проучване на Visa Europe

От Ивайло Ачев

Потребителският разход в ЕС през второто тримесечие на 2011 година нараства с 2,5% спрямо същия период на миналата година, показват резултатите от тримесечното проучване "Барометър за потребителския разход в ЕС" на Visa Europe. Това е седмо поредно тримесечие на ръст на потребителския разход в Европа.

През първото полугодие на годината се наблюдава най-големият ръст на потребителския разход за последните пет години. Последните събития в ЕС обаче може да са сигнал за по-мрачни перспективи за остатъка от годината.

Нивата на потребителския разход се увеличават за седмо поредно тримесечие, а най-големият ръст през второто тримесечие на 2011 година идва от потребителите от Централна и Източна Европа - двуцифрен ръст е регистриран в Латвия (12,6%) и Естония (10,2%). Силен ръст е регистриран още в Чехия (8,9%), Полша (7%), Словакия (6,6%) и Литва (6,5%).

От друга страна, големите икономики на Европейския съюз отчитат по-скромен ръст - Франция е с 2,6%, а Германия – с 3,4%, докато Испания регистрира 4,3% - по-високо увеличение от очакваното.

Потребителите от "периферните" страни на общността, които в момента изпитват затруднения, включително Португалия и Ирландия, станаха свидетели на спад в потребителския разход.

След период от една година на строги ограничения и икономии, Гърция отчита почти нулева промяна в нивата на потребителския разход през второто тримесечие на 2011 година.

"През второто тримесечие ние наблюдавахме стабилен ръст на повечето пазари. Като вземем предвид събитията от последните седмици, когато видяхме сериозен спад на фондовите пазари и европейските политици водеха кризисни преговори относно държавния дълг, резултатите от второто тримесечие се разминават с темите на деня. Много е трудно да се предвиди до каква степен последните събития ще имат негативно влияние върху потребителското доверие в дългосрочен план", казва Филип Саймс, главен финансов директор на Visa Europe.

Водещи

Най-четени