Репутацията привлича пари 08.09 | 15:33

Инвестициите на големите западни компании отиват там, където има стабилност

От Ралица Стоянова

Репутацията е изключително важен аспект в развитието както на бизнеса, така и на държавата. Тази теза изложи министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка и кандидат за президент Росен Плевнелиев по време на форум, посветен на икономическата политика на правителството, пише econ.bg.

България е единствената страна в региона с повишен кредитен рейтинг през последните три години. Затова и според Плевнелиев правителството няма да позволи повишение на бюджетния дефицит от над 3% от БВП. Причината е, че така си гарантираме стабилност, а инвестициите на големите западни компании отиват там, където има стабилност.

Според Плевнелиев евтините заеми от външни източници са вече минало. Той изказа мнение, че това положение ще се запази за десет години напред. Затова това, което има за харчене, трябва да бъде използвано по най-добрия начин - за инфраструктура, чисто море, енергийна ефективност, добави бившият министър.

Плевнелиев акцентира още и върху важността малките и средните предприятия. Той припомни, че 72% от работните места у нас се осигуряват от тях. Затова и трябва да има облекчения за тях – например да се освобождават от данък печалба, ако осигуряват определен брой работни места.

"Корупцията се случва, когато хората чукат на вратата на администрацията", заяви още регионалният министър в оставка. "В този смисъл електронното правителство е много силна антикорупционна мярка".

Водещи

Най-четени