Ресторантьори: Кабинетът ни предлага "сделка с дявола" 07.11 | 10:10

Патентният данък е хубаво решение, но липсват детайли, смята Павлин Петров. Според него остава неясна сумата от 100 000 лева оборот, зададена от министъра на финансите

От iNews.bg

Патентен данък за малките заведения, за да се запази 9% ДДС за ресторантьорите – това предлага Министерството на финансите. Приходите от патентния данък ще отиват в общините.

"С Асен Василев не сме правили среща", уточни пред БНР Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията. Той е категоричен, че финансовият министър се е срещал "с отделни ресторантьори, но не и с организациите". Петров поясни, че голяма част от браншовите организации са поискали с писмо среща с туристическите организации след изборите.

Патентният данък е хубаво решение, но липсват детайли, смята Павлин Петров. Според него остава неясна сумата от 100 000 лева оборот, зададена от министъра на финансите.

Не е изготвен стандарт за прилагането на патентен данък. Идеята е хубава, но трябва да се направят разчети през работна група и тогава да се предложи, подчерта представителят на браншовата организация.

В голяма част от заведенията от много години има пос терминали за удобство на клиентите, коментира Петров в предаването "Преди всички". Според него има обекти, в които не може да се сложат такива пос терминали и това са места, "където няма достатъчно добре направена инфраструктура с банката, където няма и банкомат – в малко населено място".

Ресторантьорите искат условия, които да са част от стратегията за развитие на туристическия продукт, настоя Павлин Петров и нарече предлаганото на този етап "сделка с дявола".

Водещи

Най-четени