Ресторантьорите се борят с растящи разходи и нови ограничения 30.07 | 10:15

Заведенията под натиск от множество фактори

От iNews.bg

В обществото се създаде очакване, че държавата трябва да направи нещо, за да предпази хората от необосновано покачване на цените, заяви днес бившият председател на КЗП Димитър Маргаритов в предаването "Тази сутрин" по bTV. Той коментира предложените изменения в Закона за еврото, които определи като "доста съществени и доста бързо и несъгласувано дори с бизнеса, обществеността и потребителските организации."

Според Маргаритов в последните дни се наблюдава оптимистичен сигнал, защото голяма част от текстовете са били преработени. "Предполагам са взети предвид становищата на различни организации. Според мен можем да очакваме един сравнително нормален компромис," посочи той.

Бизнесът търси по-кратък срок за замразяване

 

Яна Стратиева, изпълнителен директор на Сдружение "Храни и напитки България", изрази притеснения относно първоначално предложения срок от година и половина за замразяване на търговската дейност на дружествата. "Срокът беше намален на една година, но той все още е много голям," коментира тя.

По думите на Стратиева срокът на замразяването на цените трябва да бъде до края на март. Тя обясни, че притесненията на браншовете са били адресирани до правомощията на проверяващите органи и че е въведен изричен срок, в който могат да изискват документи.

Заведенията под натиск от множество фактори

Ричард Алибегов, съпредседател на Асоциацията на заведенията, разкри причините за поскъпването в неговия сектор. "Ние имаме ръст на наемите с над 20% от началото на годината, имаме ръст на заплатите с над 25%, връщането на ДДС-то от 9% на 20%, имаше и проблеми с тока," изброи той факторите.

 

Алибегов предупреди, че вече получават сигнали от доставчиците. "Получаваме имейли от доставчици за по-скъпи храни, напитки и вносни стоки от септември," каза той, като се запита защо в момента се вдигат цените именно към ресторантьорския бранш.

Компромисни решения на хоризонта

Експертът Димитър Маргаритов обясни, че в закона се прави опит да се дефинира при какви обстоятелства едно вдигане на цени може да бъде оправдано. Той подчерта важността на това да се създаде работещ механизъм, който да балансира интересите на всички страни.

Алибегов завърши с апел за разбиране от страна на институциите: "Добре се казва да се замразят цените, но от туристическия бранш трябва да знаем, че цените зад нас няма да се повишат." По негови думи най-добрият регулатор на цени остава пазарът.