Референдумът в Крим покачи цената на петрола 17.03 | 10:17

Суровината достигна най-високата си стойност за последните три дни

От Десислава Маданска

Цената на лекия суров петрол се повиши с 69 цента, достигайки до 98,89 долара за барел на електронната търговия на борсата в Ню Йорк. Това е най-високата стойност на суровината за последните три дни, информира "Блумбърг". Повишението се дължи основно на спекулациите, че референдумът в Крим може да засили напрежението между Русия и Запада.

Москва получи предупреждение от САЩ и Европейския съюз, според които Руската федерация не трябва да анексира полуострова след референдума, подготвяйки сцената за санкции срещу най-големия производител на енергия в света.

Фючърсите за доставка през април поскъпнаха с 1 цент до 98,90 долара за барел на електронната търговия на борсата в Ню Йорк. Обемът на всички изтъргувани фючърси беше с около 29% над средната за последните 100 дни стойност. Като цяло през тази година лекият суров петрол е поскъпнал с 0,5%.

Петролът сорт Brent с доставка през май поевтиня с 13 цента до 108,08 долара за барел на борсата в Лондон. Разликата между европейския контракт и лекия суров петрол достигна 9,64 долара.

Водещи

Най-четени