Рехабилитират две пътни отсечки за над 19 млн. лева 22.03 | 14:29

Пътищата са в Монтанско и Смолянско

От Андриян Георгиев

Днес (22 март) бяха подписани договорите за строителство и надзор на два проекта по Оперативна програма "Регионално развитие” (ОПРР), съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Предстои да стартира рехабилитацията на следните пътища: Дъбова махала - Брусарци - Смирненски, Кнежа - Искър, както и Батак – Доспат.

По ОПРР се рехабилитират или предстои да започне обновяването на над 800 км второкласни и третокласни републикански пътища. Досега е завършила реконструкцията на над 240 км, което е над 30% от предвиденото за изпълнение.

Подписаните днес договори са по Лот 1 и Лот 25 от ОПРР.

Отсечката Дъбова махала - Брусарци - Смирненски не е ремонтирана повече от 30 г., а на пътя Кнежа - Искър не е извършван основен ремонт през последните 5 години.

Изпълнител на строително-монтажните работи е "Пътинженеринг-М” АД, гр. Монтана. Стойността на договора е 7 951 088 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение - 5 месеца. Строителният надзор ще осъществи "Пътинвестинженеринг" ООД. Договорът е за 231 748 лв. без ДДС.

По проекта ще бъдат рехабилитирани четири моста. Единият от тях, който е в с. Смирненски, е построен през 1941 г. Второто съоръжение е в гр. Искър, а останалите са извън населени места.

Предвижда се поставянето на нова стоманена предпазна ограда, както и стоманен парапет на необходимите места. Ще бъде направен ремонт на прилежащите банкети, бордюри, тротоари, откоси, нова хоризонтална и вертикална маркировка.

По пътя Батак – Доспат в област Смолян ще се реконструират общо 25,651 км. Последен ремонт на участъка е правен през 1971 г.

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД "Виа Конструкт Лот25", в който участват: "Джи Пи Груп" ООД, "Агромах"ЕООД и "Автомагистрали Хемус"АД.

Стойността на договора е 11 303 387 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 122 календарни дни. Строителният надзор ще бъде осъществен от "Пътинвестинженеринг" АД. Договорът им е за 71 311 лв. без ДДС.

За целия участък ще бъде монтирана нова стоманена предпазна ограда, както и стоманен парапет. Предвиден е ремонт на прилежащите банкети, бордюри, тротоари, откоси и др. Ще бъде направен ремонт на 88 водостоци, ще се изградят и 11 нови.

Според АПИ се очаквало се след рехабилитирането на републиканската пътна инфраструктура средноденонощният трафик на пътници и товари до 2015 г. да се увеличи между 3 000-3 500 моторни превозни средства.

Водещи

Най-четени