Рецесията в еврозоната свършва в началото на лятото 05.04 | 11:24

Прогнозата направиха статистическите служби на Германия, Франция и Италия

От Ивайло Ачев

Краят на рецесията в еврозоната ще стане факт след като свърши пролетта. Около тази позиция се обединиха статистическите служби на Германия, Франция и Италия в своите прогнози за развитието на европейската икономика в краткосрочен план, пише Euobserver.

Според данните на трите авторитетни служби през първото тримесечие на тази година икономиката на еврозоната се е свила с 0,2%. За сравнение през последното тримесечие на миналата година свиването е от 0,3%.

През второто тримесечие на тази година обаче, т.е. периодът април-юни, прогнозите са, че икономиката на еврозоната няма да отчете нито свиване, нито растеж. За третото тримесечие вече се очаква да има растеж от 0,1%.

Статистиците предупреждават, че лошите условия на трудовия пазар и мерките за намаляване на фискалното време ще влияят върху потреблението на домакинствата и то няма да расте както е необходимо за развитието на икономиката. Европейската икономика ще си остане в състояние на нестабилно възстановяване, а предвид геополитическата ситуация не е изключено цената на петрола отново да тръгне рязко нагоре и да доведе до ново усложняване на ситуацията в Европа.  

Водещи