Решават казуса „Белене“ до лятото 03.02 | 17:43

В близките четири месеца арбитражният съд в Париж казва дължим ли €1 млрд. на руснаците

От iNews.bg

Още преди началото на това лято по всяка вероятност казусът между НЕК и "Атомстройекспорт" около проекта АЕЦ "Белене" ще бъде решен. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев от парламентарната трибуна по време на блиц контрола. Според него в рамките на следващите 4 месеца арбитражният съд в Париж трябва да приключи заведеното от руснаците дело.

То бе заведено от "Атомстройекспорт" в края на 2012 г., след като България реши да спре строежа на новата атомна централа. От руската компания тогава твърдяха, че НЕК им дължи 1 млрд. евро за поръчано и изготвено оборудване на АЕЦ "Белене", което обаче не е платено. От българската компания обаче оспорват това твърдение. Малко след руснаците и от НЕК заведоха арбитражен иск срещу "Атомстройекспорт".

Томислав Дончев съобщи още, че скоро се очаква и становището на Европейската комисия относно това дали преференциалните тарифи, по които се изкупува електроенергията от двата американски ТЕЦ-а в комплекса "Марица изток" и ВЕИ-тата, представляват нерегламентирана държавна помощ.

Водещи

Най-четени