Решението на ЕК за американските ТЕЦ е решаващо, ако токът поскъпне пак 25.07 | 18:20

Това заяви председателят на ДКЕВР Еленко Божков

От Мария Стоянова

Ако се наложи актуализация на цените на тока след 1 октомври, решението на Европейската комисия (ЕК) по двете жалби на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това заяви в Плевен председателят на държавния регулатор Еленко Божков.

Припомняме, че едната жалба, внесена в Европейската комисия, е за неправомерна държавна помощ и задължително изкупуване на тока от американските централи "Марица изток-1" и "Марица изток-3", а втората е за прекомерната държавна помощ чрез Закона за енергия от ВЕИ.

Божков бе категоричен, че ДКЕВР се нуждае от институционална и обществена помощ в България, за да може Брюксел да е убеден в поставените проблеми.

Той обясни, че от регулатора разчитат на подкрепата на цялото общество - на държавата, на гражданските организации. Причината е, че посочените проблеми пречат не само на цените на тока за граждани, а и затормозяват бизнеса - изкуствено повдигат цените на електрическата енергия и големите индустриалци не могат да бъдат конкурентоспособни.

Божков заяви, че са окуражени от факта, че подобни жалби от Полша и Унгария в ЕК са решени в полза на тези държави, информира БТА.

Водещи

Най-четени