Рибари на протест, шефът на агенцията отиде при тях 24.11 | 12:29

Ако ЕК разреши, от Нова година правилата, срещу които недоволстват, може да са други

От iNews.bg

Продължава напрежението сред рибари от Бургаско заради отнети лицензи за стопански риболов. Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) инж. Галин Николов започва серия от срещи с протестиращите от Южното Черноморие, предаде БНТ.

Законът изисква, ако един рибар не е водил рибарския си дневник и не е подавал декларация за улова си през последните две години, лицензът му да се отнеме, за да се освободи квота за желаещите да получат такъв.

В момента всеки, който е получил уведомление за отнемане на лиценза, може да обжалва пред Административния съд. "Ще спра всяка своя заповед, срещу която има жалба", обеща Николов. Според него това е единственият му полезен ход на този етап.

Рибарите настояват законодателството в България най-накрая да се синхронизира с европейското. В момента дори и малките лодки под 10 метра се водят в регистрите на Агенцията по рибарство и аквакултури като кораби.

"Правим всичко възможно това да влезе в сила и се надяваме от януари след одобрение от ЕК да не се попълват дневници, а да се попълва формуляр за статистическа извадка и да улесним тяхната работа и което те не искат да попълват във водата, а да попълват като излязат на сушата, да се случи. Това е нашата идея и ще се опитаме да го направим", обясни още Николов.

Водещи

Най-четени