Рибата по родното Черноморие тревожно намалява 11.04 | 20:19

Скумрията е рядкост, запасите от цаца, кефал, лефер и паламуд също намаляват

От Елица Елефтерова

Тревожно намалява рибата по българското Черноморие, алармират учени. Тази тенденция е от години. Скумрията е рядкост, запасите от цаца, кефал, лефер и паламуд също намаляват, става ясно от данните на Института по океанология при БАН.

В момента таляните и риболовните кораби ловят трицона, карагьоз и хамсия. Според старите рибари рибата е променила поведението си, съобщава БНТ.

"За първи път от 1983 година през зимния период на 2013 – 2014  до сега се лови хамсия пред нашия бряг, което не е типично за тези месеци”, коментира Константин Михайлов – ръководител отдел "Ихтиология” в Институт по рибни ресурси във Варна.


Близо 95% от промишления улов у нас е на цаца, става ясно от статистиката на Агенцията по рибарство. Рибките са значително по-малки по размер, жалват се рибарите. Ако в един килограм преди е имало по около 200 екземпляра, то сега са двойно повече.

Освен това учените наблюдават и намаляване на размера на уловените риби. Причината е, че се ловят и младите екземпляри, които не са достигнали до полова зрялост.

В същото време по пазарите липсва контрол за размера на предлаганата риба.

В закона за рибарството изрично са посочени допустимите размери на ловуваната риба. Той обаче не се спазва. Рибарската гилдия пък се оправдава, че това е поминикът им.  Резултатът е стряскащ – за последните 50 години рибните запаси са намалели почти наполовина.

Водещи

Най-четени