Родители получават до 6 530 лева? 26.06 | 11:30

За работещи ще се приемат тези родители, които са били осигурени минимум 24 месеца преди раждането на детето.

От iNews.bg

Еднократната помощ за всяко новородено второ или трето дете за работещи родители да е в размер не по-малък от седем пъти минималната работна заплата. Или за тази година, ако бъдат приети промените, означава до 6530 лева. Това предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца внесени от БСП в Народното събрание.

За работещи ще се приемат тези родители, които са били осигурени минимум 24 месеца преди раждането на детето.

Друга промяна в закона, която от БСП предлагат, е еднократната помощ за майка или осиновителка студентка, учаща редовна форма на обучение, да е в размер не по-малък от 10 минимални заплати или 9 330 лева към тази година.От левицата се аргументират, че бедността и социалното разслоение на българското общество прогресивно нарастват. Разликата в доходите между най-бедните и най-богатите у нас е над осем пъти, при средно в ЕС – 5,5 пъти.

Освен това, хората, които получават доходи под необходимия за нормален живот спрямо средните български стандарти, достигат 70%, а тези в риск от бедност или социално изключване са 40%.

От БСП предлагат и промени в Закона за данъците върху доходите на физически лица,  с които доходите от заплата на българите под 26 години да не се облагат с данъци, пише pariteni.bg.

Водещи