Родни отпускари скандализирани – гръцкото море им излиза солено 10.07 | 10:07

Гърция наложи фиксирани цени по курортите си от средата на юни

От Христомира Бочкова

Българи, избрали да прекарат отпуската си по гръцките острови и курортни комплекси, са шокирани колко солено им излизат стоките. Те алармират, че съседите ни продължават да поддържат скандално завишени цени на предлаганите по магазини и заведения напитки и ястия.

"Уж, фиксираха колко да струват кафето, водата и сандвичите, а гърците продължават да искат доста повече евра за всичко", изразиха недоволството си български туристи, избрали Гърция за лятна дестинация.

Припомняме, че в средата на месец юни тази година гръцкото правителство наложи фиксирани цени по курортите си. Целта на въведените изменения беше стоки като кафе, минерална вода и сандвичи да се предлагат на цени с 30% по-ниски. Това се направи с идеята да бъдат привлечени повече туристи към южната ни съседка.

С намаление от 30 на сто ценоразписът трябваше да изглежда по този начин - вместо 2 евро за хамбургер, летовниците трябваше да броят 1,4, минералната вода да падне от 1,50 на 1,05, а фрапе с баничка да струва не 3, а 2,10 евро. Още тогава български туроператори заподозряха, че това е по -скоро рекламен трик и трудно ще намери приложение, съобщава в. "Стандарт".

Летуващи на гръцкото море споделят, че почивката им излиза доста солено и всичко се предлага на нереално високи цени. Те споделиха, че сокът струва 3 евро, за тоник плащат 2,5, за фрапе - 3, а за бира – 3,50 евро. В средата на летния сезон гръцките курорти са пълни с българи, сърби и румънци, коментират от туристическия бранш.

Гръцките медии обръщат внимание на проблема и предупреждават за измамите на търговците и спекулирането с цените на предлаганите стоки. От публикациите в гръцката преса обаче става ясно, че гръцките търговци предпочитат да бъдат глобявани, но да запазят завишените цени. Гръцки ежедневник пише, че продавач е будка на Акропола е бил глобен 2000 евро, тъй като продавал минерална вода за 3 евро. След това обаче властите се натъкнали и на още шокиращи случаи. Според известна гръцка телевизия фрапето със сладолед било предлагано за 8,50 евро, айриш кафето - за 9 евро, гръцката салата - за 8 евро, телешко с картофи - за 19 евро, а парче баница със сирене - за 6 евро. Необяснимо високи били също цените по курортите на островите. Вестници твърдят, че да се намери стая по островите под 90 евро за август направо било чудо.

Водещи

Най-четени