Родни фирми искат да участват в "Южен поток" 14.01 | 08:11

На проекта се разчита изключително много за постигане на икономически растеж

От Мая Александрова

Български фирми се борят активно да вземат участие в строителството на "Южен поток". От проектната компания обявиха, че до петък вечерта, когато беше крайният срок за подаване на т.нар. писма за намерение, 11 дружества и консорциуми са заявили, че желаят да участват в конкурса.

От "Южен поток - България" обаче категорично отказват да назоват имената или произхода на кандидатите. По същия начин реагират и от БЕХ, откъдето уточниха, че участниците в конкурса не са оповестяват, тъй като това може да създаде юридически проблеми, а и самите кандидати не са давали съгласието си имената им да бъдат съобщавани. По-голямата част от 11-те кандидати са консорциуми, пише "Стандарт".

Освен това почти във всички има както чуждестранни, така и български фирми. Причина за голямото количество обединения са високите изисквания, които бяха поставени още за първия етап от конкурса, който приключи в 16 ч. миналия петък.

В същото време обаче около 10-11 компании възнамеряват да обжалват сроковете на конкурса, твърдят други източници. Причината е в прекалено краткото време и почивните дни в Западна Европа, които не са позволили на тези кандидати да подготвят навреме своите документи за участие в конкурса.

В "Южен поток - България" вече са започнали да преглеждат постъпилите документи и да пресяват кандидатите дали отговарят на предварително обявените условия за участие в конкурса. Очаква се скоро да стане ясна и крайната дата, до която допуснатите до втория кръг ще могат да подадат офертите си за "извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на преносен газопровод "Южен поток" на територията на България", каквато е поставената от проектната компания задача.

В проектната компания работят усилено победителят в конкурса да стане ясен до края на март, а при възможност - и по-рано. Причината е в желанието реалното строителство на газопровода на българска територия да започне максимално бързо още в началото на пролетта.

Миналата седмица същата цел си постави и министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Той подчерта, че "Южен поток" е сред приоритетите на ведомството му за 2014 г. и на проекта се разчита изключително много за постигане на икономически растеж над 2%, каквото е личното желание на Стойнев.

Водещи