Родните малини масово се продават на чуждестранни пазари 11.07 | 22:00

Почти 80% от плодовете, които се преработва в страната, отиват за износ

От Цанка Донкова

Родните малини масово се продават на чуждестранни пазари. Почти 80 процента от малината, която се преработва в страната, отива за износ, предимно в Германия, Австрия, Холандия и Великобритания. Това заяви председателят на "Българската асоциация на малинопроизводителите" Божидар Петков.

Той посочи, че в момента площите с малинови насаждения в България са 13 500 дка, като тенденцията е за увеличаване на площта на малините, както в района на Лозница и Попово, така и в Южна България и районите в Ловешка област - Троян, Тетевен и Априлци.

Петков отбеляза, че годината за малинопроизводителите е и добра, и лоша, защото малините са два основни типа - за лятната малина дъждовете са оказали своето неблагоприятно въздействие, но за есенната малина, която сега нараства, тези дъждове са благоприятни, допълва БТА.

В момента цените както в страната, така и на международния пазар растат и се надявам дори реколтата да бъде по-малка, с по-високата ценова разлика спрямо миналата година доходите на малинопроизводителите да са по-добри, коментира още председателят на асоциацията. Той заяви, че изкупните цени на малините варират от 3 лв. до 4,20 лв. за килограм.

Водещи

Най-четени