Ройтерс: Пет чужди банки готови да отпуснат 1,3 млрд. евро на България 18.11 | 19:00

Бюджетната комисия към НС стартира разговорите за нов външен дълг

От iNews.bg

Пет чуждестранни банки имат готовност да отпуснат 1,3 млрд. евро на България с цел рефинансиране на облигации с падеж през 2015 г., пише "Ройтерс". Сред тези финансови институции са Citigroup, Unicreditq Sociate Generale, Deutsche Bank и HSBC.

Тези средства представляват т.нар. "мостово финансиране". Те са нужни за покриване на бюджетния дефицит, както и за осигуряване на средства за Фонда за гарантиране на влоговете и на ликвидност на банковата система след случая с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Запознати твърдят, че още четири финансови институции проявяват интерес да се отпуснат заем на България. Това са Intesa Sanpaolo, BNP Paribas, KBC Raiffeisen. Освен тях като възможни кредитори се посочват американските JP Morgan и Bank of America. Анонимни източници твърдят, че до края на седмицата българското финансово министерство ще обяви избраните банки.

Според публикацията на агенцията държавата планира междувременно да емитира още 2 млрд. лв. дълг на вътрешния пазар. Именно тези пари ще бъдат използвани за осигуряване на средства за Фонда за гарантиране на влоговете за изплащане на депозитите до 100 хил. евро в КТБ.

Заедно с това запознати посочват, че още 1 млрд. лв. ще бъдат насочени под формата на държавна помощ към Първа инвестиционна банка (ПИБ), която беше атакувана малко след поставянето на КТБ под специален надзор. 

Междувременно във вторник (18 ноември) стана ясно, че от бюджетната комисия към Народното събрание е разрешила стартирането на разговорите за поемане на нов външен дълг. Очавка се неговата стойност да бъде до 3 млрд. лв. Той ще бъде част от тези 4,5 млрд. лв. дълг, които предвижда проекта за актуализация на бюджета. 

Ден по-рано пък стана ясно, че България ще емитира до Коледа нов държавен дълг в размер на 1,5 млрд. лв. на вътрешния пазар. Все още не е решено, но най-дългът ще бъде под формата на заем от няколко чуждестранни банки.

Водещи

Най-четени