Рокади в икономическото министерство заради инспекция на ЕК 03.10 | 09:57

От Брюксел гледат под лупа ОП "Конкурентоспособност"

От Мина Стойчева

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) извърши няколко рокади в Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" непосредствено преди изборите в неделя. Вероятна причина за промените във ведомството е започнала проверка от страна на Европейската комисия (ЕК) на ОП "Конкурентоспособност". Към момента петима души са освободени от въпросната дирекция, както и нейният ръководител Ели Милушева. Като официална причина за тяхното отстраняване се посочва нуждата от "оптимизация на работата".

От Брюксел са започнали проверка на програма "Конкурентоспособност" заради получени множество сигнали за нарушения в схемата за технологична модернизация към нея. Тя е на стойност 97 млн. лв. Досега вече е бил извършен одит на програмата от служители на Европейската сметна палата. 

"Съмнявам се, че промените ще доведат до нещо позитивно. Въпросът е не в броя на хората, които работят, а в професионалните им качества. Оставих програмата в отлично състояние, но не е ясно дали договорите ще бъдат приключени успешно", коментира Ели Милушева, цитирана от в. "Преса".

Водещи

Най-четени