Росатом ще прави новите модернизации в АЕЦ „Козлодуй“ 26.03 | 16:25

„Русатом Сервис” спечели конкурса за подобряване на паратурата за контрол на неутронния поток

От iNews.bg

Електроенергийното подразделение на руската корпорация "Росатом” – АО "Русатом Сервис” и АЕЦ "Козлодуй" подписаха договор за модернизация на апаратурата за контрол на неутронния поток (АКНП) за Пети и Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" след открит търг, обявен през септември 2019 г.

АКНП играе решаваща роля за безопасността на АЕЦ и е предназначена за работа в системата за управление и защита (СУЗ) на водно - водния енергиен реактор. Модернизацията на АКНП е процес от изключителна важност, затова при подготовката на работната и техническа документация ще участват главният конструктор на реакторните инсталации на АЕЦ "Козлодуй" – "ОКБ ГИДРОПРЕСС" и научният ръководител на проекта – изследователският център "Курчатовски институт". Производител на основното оборудване ще бъде руската компания "СНИИП - Систематом”, която разполага с всички необходими препоръки и опит в изпълнението на подобни проекти.

Сред проектите, реализирани от "Русатом Сервис” за АЕЦ "Козлодуй", е и удължаването на срока на експлоатация на Пети и Шести енергоблок.

Водещи

Най-четени