Росен Плевнелиев: До 2020 г. годишният оборот на IT сектора ни ще е 2 млрд. евро 08.12 | 19:04

Икономическото ни развитие е в образованието и в технологиите, заяви президентът

От iNews.bg

Пътят към икономическо развитие на България е в образованието и технологиите. IT секторът у нас е ключов източник на конкурентоспособност за икономиката и осигурява над 10% от износа на страната. До 2020 г. годишният оборот на IT компаниите ще се удвои и ще достигне 2 млрд. евро. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в речта си пред 11-ото издание на Националния иновационен форум, цитиран от своята пресслужба.

"България е регионален център в информационните технологии, а IT секторът у нас е ключов източник на конкурентоспособност за икономиката и осигурява над 10% от износа на страната. За последните десет години приходите на българските IT компании отбелязаха 600% ръст. Работните места в IT сектора преди десет години бяха 5000, сега са 17 000. Годишният оборот на аутсорсинг индустрията е 1 милиард евро. Очакваме тази цифра да се удвои до 2020 г.", посочи държавният глава.

Като основен приоритет на икономическото развитие на страната той изтъкна образованието. "45 000 нови работни места можем да създадем в следващите пет години без никакъв проблем. Единственото, което ни пречи, че нямаме кадри", констатира Плевнелиев.

По думите му "второ най-важно след образованието са ефективните институции". Най-доброто след изграждане на ефективни национални институции пък е бързото въвеждане на електронното правителство. "Това задължително ще подобри и бизнес средата в България. Корупцията ще бъде изкоренена тогава, когато не зависи от един бюрократ да Ви обещава нещо на четири очи", категоричен бе държавния глава.

 



Водещи

Най-четени