Румен Гечев: Състоянието на банковата система не беше толкова критично 06.07 | 12:49

По думите на депутатът е бил предвиден вариант за ограничена банкова ваканция

От Мина Стойчева

Депутатът от Коалиция за България Румен Гечев смята, че ситуацията в банковия сектор от изминалата седмица не е била толкова сериозна. "Към онзи момент проблемът в банковата система не беше толкова голям, колкото си го представяха някои хора”, смята той.

В интервю за БНР Гечев коментира, че по време на преговори между политическите сили по отношение на състоянието на банковата система, са били обсъдени разнообразни сценарии за неговото развитие. "Почти се беше наложила позицията, че е възможен вариант на ограничена банкова ваканция", обясни той. В крайна сметка тази алтернатива е била отхвърлена, защото очакваните от нея вредите са щели да бъдат по-големи от ползите.

"Очертаваше се като възможен сценарий като се изтъкваше, че това би могла да бъде една решителна мярка, която да покаже силата на държавата и да предотврати възможността за разпространението на паниката и върху друго банки", каза Гечев. Въпреки това депутатите са преценили, че риска е прекалено голям.

Основен противник на възможността за банкова ваканция са били представителите на Асоциацията на търговските банки. "Тази на Асоциацията на търговските банки,  която съвпадна с нашата позиция, беше важен фактор и той доведе до разколебаване на другите три фактора, взимащи участие в обсъждането и вземането на  решението, което се оказа удачно”, коментира депутатът от БСП.

Очакванията на Румен Гечев са "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ АД) да отвори врати на 21 юли. По неговите думи държавата притежава достатъчно ресурс, за да подкрепи финансовата институция. "Това е една сериозна банка с едни сериозни активи, така че е добро решение тя да бъде запазена”, подчерта той. Според депутата държавата ще се включи в увеличението на капитала на КТБ АД, като по този начин банката ще бъде одържавена.

По въпроса за предложените от Българската народна банка (БНБ) законодателни промени по отношение на банковия сектор, Румен Гачев заяви, че и сегашните законови норми предвижда наказание за разпространителите на слухове за финансови институции. "И в сега действащото законодателство има достатъчно силни мерки за нарушението на закона и за разпространение на слухове и неверни факти за банките, които можеха и са довеждали до сериозни проблеми в банковата система. И в този смисъл предложенията за завишаване на някои от тези наказания и мерки са приемливи”, коментира той.

Водещи

Най-четени