Румъния вече се подготвя, ако Русия врътне кранчето на газа 02.09 | 17:51

В България обаче проектите за доставки на синьо гориво от други места буксуват

От Георги Велев

България твърди, че работи по осигуряване на достатъчно природен газ за зимата в случай на криза, а Румъния вече действа по въпроса. Газовата компания в северната ни съседка "Ромгаз" обяви, че започва работата по разширяването на газовото хранилище Урзичени. Строителните дейности почнаха днес в присъствието на енергийния министър на страната Ръзван Николаеску и генералният директор на "Ромгаз" Вирджил Мариус Метя. Очаква се разширението да струва 25 млн. евро, информира агенция "Аджерпрес", цитирана от БТА.

След разширението се очаква общият капацитет на депото да бъде увеличен до 360 млн. куб. метра. В момента той е 250 млн. кубични метра, припомнят оттам.

Отделно ще бъде увеличен и капацитета за изтегляне на природен газ от хранилището като той ще нарастне от 1 млн. кубика дневно, на 2,5 млн. кубика. Капацитета за нагнетяване на гориво също ще се увеличи до 4 млн. кубични метра.

При нашите северни съседи и в момента работят няколко газови хранилища като в случай на проблем с доставките от Русия, Букурещ може да получи природен газ и от Унгария. Именно подобна ситуация може да се получи в началото на зимата заради силно обтегнатите отношения между Русия и Украйна. През украинска територия в момента се пренасят основните количества природен газ към Европа.

В България единствения доставчкик на синьо гориво продължава да бъде Русия. Страната ни разполага и с едно единствено газово находище, което не може да покрие нуждите ни от природен газ през зимата, ако бъде спряно кранчето от Русия. Страната ни все още няма изградени и газови връзки със съседните страни. В момента аварийно страната ни може да получава ограничени количества природен газ по газопровод Кула-Сидерокастро. По принцип по него в момента се доставя природен газ от България за Гърция.

Най-четени