Румъния се усети, че еврозоната го е закъсала 15.08 | 10:32

Страната се насочва към нови пазари

От Мина Стойчева

Румъния ще се насочи към навлизането на нови световни пазари. Това потвърди премиерът на европейската държава Виктор Понта. По неговите думи икономомиката в Европейския съюз (ЕС) отново върви надолу и трябва да се търсят алтернативи за търговия. Според Понта е подходящо страната да работи за затопляне на търговските отношения с Турция, Китай и с държави от Азия и Африка, информира агенция Аджерпрес.

"Европа получи лоша вест: еврозоната пак е в рецесия. И говорим за двигателите на Европа, за Германия, за Франция, за Италия. И това означава, че Румъния по-малко ще успява да поддържа ритъма на икономически растеж и на създаване на работни места само от европейския пазар. Трябва да се насочени към другите пазари, към Турция, към Китай, към азиатския район, към Африка", каза Понта.

Румънският премиер подчерта, че за момента на дневен ред не стои Москва като основен търговски партньор за страната. "Всички икономически връзки между Европа и Русия ще се влошават все повече и това ще навреди на икономиката на Германия и на останалите държави", коментира той.

Министър-председателят отрече твърдението на президента Траян Бъсеску, че Румъния е в рецесия. Той подчерта, че за първите шест месеца на годината спрямо същия период на миналата 2013 г. е регистриран икономически растеж от 2,6 на сто и са създадени 150 000 нови работни места, допълва БТА.

Според изчисленията на европейската статистическа служба Евростат растежът на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страните от ЕС се е забавил с 0,2% за периода април-юни 2014 г. за разлика от месеците от януари до март същата година. Заедно с това европейската статистика отчете икономически спад в Германия за второто тримесечие на годината и нулев растеж във Франция за същия период. 

Водещи

Най-четени