Румънски евродепутат обвинява в "безполезност" няколко европейски агенции 06.03 | 07:01

Според Моника Маковей в някои агенции има конфликт на интереси

От Ивайло Ачев

Бюрокрацията е болест, стара като света, а Европейският съюз далеч не е имунизиран срещу вируса. Това доказва последният доклад на румънския евродепутат Моника Маковей, в който тя описва с големи подробности работата на 24-те независими европейски агенции, пише Euobserver.

Всички независими агенции са основани поради искане на Съвета на министрите и на отделните страни-членки на ЕС. Но много от тези агенции съществуват единствено, за да пишат доклади, казва Маковей, която е бивш румънски министър на правосъдието.

Особено крещящ пример са Европейската агенция за безопасност  на храните, Европейската агенция за въздушна безопасност, Европейската агенция за регистрация на химикали и Европейската агенция за регистрация на лекарства. Според Маковей персоналът на тези агенции е съставен главно от специалисти и експерти на конкретни компании от всяка индустрия, което, естествено, поражда сериозно съмнение доколко се контролират съответните сектори.

Основният аргумент на специализираните агенции е, че е много трудно да се намерят експерти, които да не са работили за някоя компания в съответния бранш. Маковей обаче контрира, че това не е извинение и не може бивш служител на фармацевтична компания например да оценява нейните продукти и да им дава сертификат за годност.

"Главната цел на моя доклад е да има ясна визия какво точно вършат европейските независими агенции – от гледна точка на ефективност и разходи. В светлината на фактите трябва да се реши дали всъщност ЕС има нужда от агенциите в този им вид", каза Маковей.

От своя страна засегнатите агенции отвърнаха, че езикът в доклада е "твърде суров". "Дори ако има пропуски от финансово естество, не е сериозно веднага да се говори за корупция", казват в съвместно писмо агенциите.

Докладът на румънския евродепутат все още не е одобрен от Европейския парламент, като се очаква това да стане през тази седмица. От Европейската сметна палата вече обявиха, че ще направят одит на четирите агенции – за храните, въздушната безопасност, химикалите и лекарствата, в който ще търсят дали има конфликт на интереси. Одит трябва да е готов до края на юни месец тази година.

Ако се установят пропуски, то ЕП може да не подпише бюджета на четирите агенции за 2010 година. Подобен случай вече имаше със Cepol – агенцията за полицейски кадри в ЕС. Преди време беше установено, че там се харчат пари за лична облага – мобилни телефони и мебели. В резултат през тази година Cepol е единствената европейска агенция, в чийто финансов доклад Европейската сметна палата не е намерила пропуск.

Водещи

Най-четени