Румънски и новозеландски агнета подбиват цените на българските 14.04 | 10:55

Животновъди искат по-силна държавна политика в сектора

От Елица Елефтерова

Румънски и новозеландски агнета подбиват цените на българската стока. В момента пазарът е замрял, жалват се овцевъдите и се надяват Великденските празници да съживят търговията. "Нашата стока е хубава, но цените са по-високи от тези, на които се внася от Румъния", казва един от големите животновъди в Добричко – Давид Бейтула.

Производителите настояват за цена от 5,40–5,50 лв. за килограм живо тегло на млади агнета, а от северната съседка влизат на цена от 4,00–4,50 лв. за килограм. Вкусовите качества на нашите агнета обаче са по-хубави, но няма пазар.

В същото време няма и износ от страната, става ясно от думите на животновъда. Бейтула продава направо от фермата си. До 22 кг живо тегло цените са от 5,40–5,50 лв., а по-големите – от 22 до 30 кг – по 5,00 лв. за кг.

Друг основен проблем за животновъдите в страната е вносът на търговските вериги, съобщава в. "Стандарт".

В един от хипермаркетите може да се купи агнешка плешка от Нова Зеландия на цена от 12,99 лв. за килограм. Според Бейтула е необходимо да има държавна политика, както се прави в Румъния.

"Там държавата подпомага стопаните
– дава национално доплащане за всяка овца, което в наши пари излиза по 24 лв. на глава. Затова фермерите са по-добре и имат интерес да увеличават стадата и да изнасят", казва животновъдът.

Освен овце и агнета фермерът отглежда и крави. И споделя, че изкупната цена на млякото е паднала с 4 стотинки за литър през последната седмица. "И тук трябва да има държавна политика. Реалната цена на литър качествено мляко от една ферма е 85
–90 стотинки", добавя Бейтула.

Най-четени