Румънски министър не се плаши от трудовите ограничения в Испания 15.08 | 15:47

Себастиян Лазариу счита, че търсенето на румънски работници в Испания зависи само от местните работодатели

От Ивайло Ачев

Испанските власти няма реално да блокират достъпа на румънци до испанския трудов пазар, заяви румънският министър на труда Себастиян Лазариу пред румънското радио RFI. Интервюто беше цитирано и от АФП.

По думите на Лазариу новите мерки, които Мадрид въведе за достъп до испанския трудов пазар, всъщност касаят испанските работодатели. Съгласно нововъведенията испанските работодатели трябва да издействат разрешително за работа на румънските граждани, които искат да наемат като персонал.

"Испанските работодатели търсят румънски граждани за работа в сектора на строителството, в сектора на селското стопанство и в сектора на чистотата. Достъпът на румънци до трудовия пазар в Испания зависи изцяло от търсенето от страна на испанските компании", коментира Лазариу.

Преди три седмици Испания официално оповести, че ще въведе ограничения в достъпа до трудовия си пазар от страна на румънски граждани. Миналата седмица Европейската комисия потвърди, че испанските власти имат право да въведат такива мерки.

През 2007 година, когато Румъния и България влязоха в ЕС, беше изрично уточнено съгласно Договора за присъединяване, че всяка от страните-членки на ЕС може да въведе седемгодишен транзитен период за достъп до трудовия си пазар за румънски и български граждани. През 2009 година Испания вдигна ограниченията, но още тогава предупреди, че ако условията на пазара се променят, то рестрикциите може отново да влязат в сила.

Водещи

Най-четени