Русинова: България е втора по спад на безработицата в ЕС 10.06 | 15:59

97 000 незаети у нас са започнали работа в последния месец

От iNews.bg

България се нарежда на второ място в Европейския съюз по спад на безработицата след Кипър. Това съобщи по БНТ социалният министър Зорница Русинова. На първо място се нарежда Кипър.

През последните месеци у нас са започнали работа над 97 000 безработни. В Бюрата по труда обаче са регистрирани над 120 000 трайно незаети лица. Намирането на работа за тях е сред предизвикателствата пред социалното министерство, посочи новият социален министър.

Според нея връщането на трайно незаетите на трудовия пазар в момента е трудно, защото бизнесът и местните власти в отделните региони не са толкова ангажирани с интерграцията им. Проблемът можел да се решикато от областните управители, кметовете и представителите на синдикати и бизнес в отделните региони бъде поискано да подготвят краткосрочни прогнози за нуждата от работна сила по сектори, браншове и региони, смята Русинова.

"По този начин ще имаме много по-голяма гъвкавост на националните програми и на европейските средства - как тези хората да ги квалифицираме и ще махнем модела на субсидираната заетост", коментира тя.

Министърът обясни, че в момента държавата плаща на бизнеса за обучение и наемане на безработни за определен срок, което обаче "е изключително скъпо и неефективно".

"Социалната политика и в сферата на пазара на труда не може от тук нататък да бъде универсално хапче, което решава проблемните на всички. Важно е да търсим конкретния регион, конкретния проблем и как може да решим конкретната съдба на конкретния човек", обобщи Русинова.

 

 

Водещи