Русия забрани вноса на живи животни от ЕС 20.03 | 09:58

Причината за ограниченията е новият вирус „Шмаленберг“

От iNews.bg

От края на декември в няколко животински ферми в Европа беше открит нов вирус, който покосява говедата. Вирусът получи наименованието на градчето, в което се появи за първи път – Шмаленберг, в германската провинция Рейн-Вестфалия.

Проверката показа, че засегнати са още и овце, и кози. Вирусът не е опасен за хората, но е смъртоносен за животните, показват анализите на европейските органи.

Появата на заболяването стана причина Русия временно да забрани вноса на живи преживни животни, както и прасета, от страни от ЕС. Забраната влиза в сила от днес (20 март), става ясно от съобщение на Россельхонадзор - службата, която отговаря за безопасността на храните в Русия.

От институцията обясняват, че са обезпокоени от липсата на система за контрол износа на продукцията, както и ветеринарен контрол в ЕС. В същото време обаче от общността настояват за сериозен контрол на продуктите, които влизат в ЕС.

Само преди седмица европейските органи коментираха по време на конференция в Брюксел, че наличието на вируса не е причина да се вземат допълнителни специални мерки – забрана за внос на месо от трети страни или сертификати за липсата на вируса, който е от серогрупата Simbu.

На този етап болестта се е проявила във ферми в Германия, Белгия, Холандия и Франция. Ограничени случаи има и в Италия.

Водещи

Най-четени