Русия забрани зарзавата, но водката – не! 07.08 | 18:25

Ембаргото върху вноса заобикаля алкохола и бебешката храна

От Мина Стойчева

Санкциите, които Русия въведе за вноса на някои продукти, суровини и храни от страни, наложили санкции срещу самата нея, заобиколиха алкохола и бебешката храна. Към списъка със стоки, които няма да могат да се внасят в руската държава в период на една година, влизат месо, млечни продукти, зеленчуци, кореноплодни, плодове, ядки, риба, морски дарове и колбаси. За разлика от тях обаче санкциите няма да се прилагат за бебешките храни и алкохолните напитки, става ясно от официални данни на руското правителство. 

Отговорът на Москва спрямо държавите, наложили санкции срещу нея, дойде с подписването на указ от президента Владимир Путин в сряда (6 август). Според документа се забранява импорта на определени продукти от САЩ, Евросъюза, Канада, Австралия, Норвегия.

Междувременно от доклад на Райфайзен рисънч стана ясно, че вносът на хранителни и селскостопански продукти от Европейския съюз (ЕС) в Русия се равнява на около 10-12 млрд. евро годишно. Толкова може да загубят страните членки в резултат на наложените ограничения на вноса в Русия.

Водещи

Най-четени