Русия и ЕС обсъждат „Южен поток“ в Брюксел следващата седмица 19.09 | 17:50

Новак и Йотингер ще се срещнат на 26 септември

От Мария Стоянова

Руското министерство на енергетиката очаква да обсъди продължаването на проекта "Южен поток" с енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер на 26 септември. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, предаде РИА Новости.

"Всички страни продължават да работят, съвместните предприятия са създадени. Има диалог, работим и с Европейската комисия. На няколко пъти сътрудничеството ни бе прекратено, но се надявам в близко време да подновим съвместната работа. Ще се опитаме да обсъдим този въпрос по време на среща с Йотингер”, заяви Новак по време на инвестиционния форум, който се проведе днес в Сочи.

Малко по-рано стана ясно, че на 26 септември в Брюксел ще се състои тристранна среща за обсъждане на газовия проблем, на която ще присъстват представители от Украйна, Русия и Европейския съюз.

 Вчера (18 септември) Европейската комисия призова България да спре изграждането на газопровода "Южен поток". "ЕК не разполага със своя полиция на място нито в там, нито в Сърбия, която да следи нещата - ние не действаме така. Нашият подход са наказателните процедури срещу правителствата", заяви тогава говорителката на Йотингер Марлене Холцнер.

Водещи

Най-четени