Русия и Украйна не се споразумяха за газовите доставки 03.06 | 11:04

През следващите дни се очаква да се състои нова среща

От Мария Стоянова

Продължават преговорите между Русия и Украйна за цената на газа и изплащането на украинския дълг към "Газпром". Двете страни все още не са постигнали споразумение помежду си и през следващите дни ще се очаква да се състои нова среща.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че все още не са уточнени мястото и датата на следващите преговори, но увери, че срещата ще се състои до края на тази или най-късно до края на следващата седмица.

Целта на Брюксел е да бъде постигнато споразумение, което да гарантира доставките на руски газ за Украйна от юни 2014-а до юни 2015-а година, а все още такова разбирателство няма. По думите на Йотингер проблемите в преговорите са по-скоро от юридическо и финансово естество, а не политически, предаде "Стандарт".

Русия и Украйна се съгласиха доставките на газ от Русия за Украйна да не бъдат прекъсвани, докато се провеждат консултациите.

Вчера руският газов монополист "Газпром" даде отсрочка на Киев до 9 юни за налагане на авансово плащане за синьото гориво. "Украйна е платила първата вноска за доставките на газ. Днес в сметката на "Газпром" са влезли 786 000 000 долара. Приветстваме старта на погасяване на дълга от страна на Украйна. Отлагаме режима на авансово плащане до 9 юни", каза тогава шефът на руската фирма Алексей Милер.

Водещи

Най-четени