Русия и Украйна се споразумяват за газа 16.05 | 20:24

Оптимист съм, че до 14 дни ще можем да разрешим проблемите, отбеляза Гюнтер Йотингер

От Мария Стоянова

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер изрази днес надежда за постигане на споразумение между Русия и Украйна за газа. Европейската комисия (ЕК) също има отговорност по въпроса. Това заяви той на пресконференция в Атина след двудневна среща на министрите на енергетиката на страните от Европейския съюз.

На състоялата се среща сред приоритетните въпроси са били именно кризата между Русия и Украйна в газовата сфера и сигурността на доставките в Европа. Йотингер каза също, че ЕК смята, че част от съвместната икономическа помощ на Международния валутен фонд и комисията може да бъде изпратена на украинската компания "Нефтогаз" за плащане на определени сметки, предаде ИТАР-ТАСС.

"Европейската комисия заедно с МВФ предприе усилия за икономическа подкрепа на държавния бюджет на Украйна. Самата Украйна трябва да реши какво да прави с тези средства. У нас обаче се създаде впечатление, че част от тези пари ще бъдат изпратени на Нафтогаз Украйна за плащането на определени сметки", каза Йотингер.

От 1 юни Украйна ще трябва да предплаща природния газ от Русия. Това се подчертава в писмото на президента на Русия Владимир Путин към лидерите на 18-те страни-членки на ЕС, отбеляза Йотингер. Той уточни, че в посланието става въпрос само за доставките на природен газ, обемите са били уточнени и остава да бъде уточнен въпросът за цената му.

"По време на първите ни тристранни преговори на 2 май във Варшава се договорихме, че до края на май ще се извършват доставки на природен газ в Украйна без предплащане, а след това прекъсвания на доставките", посочи той и добави, че обсъждането на този въпрос продължава, пише БТА.

"Сдържано оптимистичен съм, че след 10-14 дни ще можем да разрешим нерешените проблеми и по този начин ще предотвратим евентуалните проблеми при снабдяването на Украйна с природен газ", изрази надеждите си Йотингер.

Водещи

Най-четени