Русия обръща страницата на преговорите с Киев 12.06 | 11:00

Владимир Путин коментира, че комуникацията между двете страни е стигнала до задънена улица

От Мина Стойчева

След поредните преговори за цената на доставките на природен газ между Русия и Украйна, двете страни отново се намират на изходна позиция, без да са постигнали така търсения консенсус. След като вчера Москва предложи намаляване на стойността на синьото гориво с 100 долара от сегашните 485 долара на 1000 кубични метра, от Киев отказаха предложението. Това предизвика моментална реакция от руска страна.

Президентът Владимир Путин предупреди, че ще обърне страницата и ще смени тактиката си по отношение на преговорите за газовите доставки. По неговите думи комуникацията между двете страни е стигнала до задънена улица и определи отказа на Киев от направеното предложение като несъстоятелен, предаде "Дойче веле".

 

Припомняме, че украинският министър на енергетиката Юрий Продан поиска значително по-голяма от предложената 100 доларова отъпка от цената на доставките на газ. Той коментира, че размера на сумата, която трябва да се плаща за 1000 кубични метра, не трябва да е повече от 265, 50 долара. Продан, коментира още, че за да се стигне до консенсус, преговорите между Москва и Киев трябва да се проведат в условията на прозрачност. Той добави още, че офертата на Русия е била на политическа основа. Очаква се разговорите за доставките на газа да продължат в понеделник. 

Водещи

Най-четени