Русия омекна - позволи вноса на някои западни стоки 20.08 | 20:00

Сред тях са сьомгата и пъстървата, семена от лук и картофи, хибридна сладка царевица

От Христина Рафаилова

Русия "смекчи" леко тона и премахна някои стоки от забранителния списък за внос. Москва наложи ембарго на ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Япония в отговор на наложените ѝ санкции заради конфликта в Украйна. 

От списъка със санкции са извадени безлактозното мляко, сьомгата и пъстървата, семена от лук и картофи, хибридна сладка царевица, грах и биоактивни добавки, информира Интерфакс. 

Падането на забраната за част от стоките е подписана от премиера Дмитрий Медведев. 

Още миналата седмица зам. министър-председателят Аркадий Дворкович каза, че ембаргото няма да важи за стоки за диабетици и различни добавки за пиене, в това число и за спортуващите. 

Причината за малката отстъпка стана молбата на Обществото за защита на правата на потребителите. Оттам изпратиха писмо до Медведев с молба да се разреши вносът на специални продукти за диабетици, хора с лактозна непоносимост. 

Същевременно ING Group NV публикуваха анализ, според който загубите за производството на редица страни в ЕС от ембаргото ще възлизат на 6,7 млрд. годишно. Също така това можело да доведе до загубата на 130 000 работни места в държавите членки. 

Водещи

Най-четени