Русия отвърна на удара на ЕС, праща казуса с "Южен поток" в СТО 13.06 | 16:51

Преговорите между Кремъл и Брюксел са прекратени, обяви еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер

От iNews.bg

Преговорите между Европейския съюз и Русия за проекта "Южен поток" се прекратяват. Това обяви еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер, цитиран от РИА Новости.

 

253432 "Ние бяхме получили мандат от страните членки, за да преговаряме с Русия. Тези преговори бяха проведени на работно ниво. В момента те не продължават по една проста причина – руските ни партньори се обърнаха към Световната търговска организация (СТО). Те поставят под въпрос съответствието между европейското законодателство с правилата на СТО", заяви Йотингер на пресконференция в Люксембург. Русия се присъедини към Световната търговска организация през 2012 година

 

Проектът на газопровода "Южен поток" има за цел да осигури газовите доставки до Южна и Централна Европа. За да бъдат подсигурени строителните дейности, Русия бе подписала междуправителствени споразумения с България, Сърбия, Унгария и Словения. Междувременно обаче избухна конфликтът в Украйна и стана причина Европа да наложи санкции на Москва. ЕК настоява, че реализацията на този проект е започната в противоречие с европейското законодателство, вследствие на което дейностите по проекта бяха прекратени. Европейският съюз оказа сериозен натиск на България и Сърбия да замразят строителството, докато от Брюксел не се разберат с Кремъл.

Водещи

Най-четени