Русия успокоява, че газът към Европа няма да спре 01.09 | 16:13

Отново има напрежение между Русия и Украйна за цената на природния газ

От Елена Коцева

Газовият конфликт между Украйна и Русия няма да доведе до прекъсване на транзита на газа и прекратяване на доставките на синьо гориво за Европа. В това увери министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, цитиран от агенция "Новости".

"Аз съм уверен, че няма никакви предпоставки за газов конфликт, какъвто имаше преди време", отговаря Шматко на опасенията.

iNews припомня, че през зимата на 2009 година, веднага след първите дни на новата година, спорът между Русия и Украйна за транзитните такси и цената за доставка на природен газ доведе до спиране на вноса за Европа. Тогава редица страни от Източна Европа, включително и България, останаха на студено за около 10 дни, докато премиерите Юлия Тимошенко и Владимир Путин не подписаха споразумение. Именно за това споразумение в момента бившият премиер Тимошенко е в ареста с повдигнати обвинения.

Само преди два дни Украйна отново обяви, че ще се домогва до други цени. Подробности около искането на Украйна все още не са обявени.

"С оглед на настоящата политическа дискусия, интеграцията на политическите процеси между Русия, Украйна и Европа, възможността за прекратяване на транзита на газ е изключена", обяснява министърът днес.

Междувременно премиерът на Украйна Николай Азаров заяви отново, че Украйна има намерение да предприеме още един опит да се договори с Русия за преразглеждане на газовите контракти от 2009 година. Такава идея украинските ръководители имаха още в началото на лятото, въпреки че веднага след идването на власт на президента Виктор Янукович "Газпром" направи отстъпка за съседната страна.

"Ние ще предприемем още една стъпка за преразглеждане на договорите. И ако това не стане, то наистина цялата отговорност за последствията ще лежи върху тези ръководители, които не искат да се вслушат в нашите аргументи", каза Азаров.

При това той критически оценява предложението на Русия да даде на Украйна "интеграционна отстъпка".
Цената на предложената сделка е влизане на Украйна в Митническия съюз, който създадоха Русия, Беларус и Казахстан.

Според коментара на Азаров, на Украйна е нужна не отстъпка от цената, а "нормални споразумения, при които цената на газа, който ние купуваме от Русия, не е по-висока от цената на газа за Германия".

"Ние имаме за цел не домогване до отстъпка, а сключване на нови газови споразумения", категоричен беше премиерът на Украйна.

Като аргумент срещу влизането на Украйна в Митническия съюз Николай Азаров посочва членството на страната в Световната търговска организация, а възможността за преразглеждането му е, по думите му, "абсолютно нереално".  

Водещи

Най-четени