Руски шпиони може би са крали ноу-хау от германски автомобилни компании 27.10 | 09:00

Заподозрените бяха арестувани през миналата седмица

От iNews.bg

Двамата руски шпиони, които бяха арестувани през миналата седмица в Германия, са заподозрени в индустриален шпионаж и изнасяне на търговски тайни във вреда на германски автомобилни компании, пише The Local.

Според информацията един от шпионите е работил през последните 20 години в германската компания за производство на автомобилни части Faurecia. Тя е снабдител на такива гиганти в автомобилния бранш като Volskwagen, Renault, Toyota и Ford.

Заподозреният, който е известен под името Андреас А., е работил в център за развитие в Хагенбах. Заедно с жена си Хайдрун А., той се е преместил в нова къща през 2010 година и е започнал втора работа в друга компания за производство на автомобилни части.

Според интервю на агент от руските служби пред "Известия" Андреас А. и съпругата му отдавна не са активни агенти, но може да са препращали важна информация. Те са влезли в Германия още преди падането на Берлинската стена с фалшиви паспорти и са започнали живот като обикновено семейство.

Андреас А. обаче е поддържал контакт с КГБ и наследниците им след перестройката чрез кодирано радио и е предавал редовно съобщения, казват германските служби.

Засега германските служби и прокуратурата не са открили доказателства дали заподозрените са пращали информация за ноу-хау на компаниите, в които са работили.

Водещи

Най-четени