Руснаци и французи ще разработват заедно ядрени блокове от 4-то поколение 28.04 | 13:46

„Росенергоатом“ и EDF подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на атомната енергетика

От iNews.bg

Руският концерн "Росенергоатом", част от държавната корпорация "Росатом" и френската компания "Electricite de France" (EDF) подписаха споразумение за сътрудничество. Документът бе подписан в рамките на заседание на управляващия борд на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO), провело се в Санкт Петербург. Страните възнамеряват да развиват сътрудничество по направления като експлоатация, модернизация и удължаване на срока на експлоатация на АЕЦ, извеждане от експлоатация и третиране на радиоактивни отпадъци, изследвания и разработки по въпросите на експлоатацията.

Коментирайки събитието, първият заместник генерален директор на "Росенергоатом" Александър Шутиков отбеляза, че подписването на това споразумение е продължение на повече от 20-годишното успешно сътрудничество на двете основни енергийни компании в ядрената сфера, които разбират големия потенциал по отношение на използването на натрупания опит при реализацията на съвместни проекти. Той подчерта, че сътрудничеството е насочено за постигане на двете основни цели – осигуряване на безопасност и ефективност на експлоатацията на енергоблоковете на АЕЦ.

На свой ред изпълнителният директор на EDF по експлоатацията на АЕЦ и ТЕЦ Доминик Миниер съобщи, че подписването на споразумението е първият важен етап, след който страните трябва да пристъпят към реализация на ежегодни програми за сътрудничество.

"Нашето сътрудничество с концерн "Росенергоатом", започнало през 1994 г., "разцъфна" удивително. От отделни въпроси по ядрената безопасност ние преминахме към експлоатация, техническо обслужване и ремонт, изграждане на нови енергоблокове, както и реактори от четвърто поколение (в тази област и при нас, и в Русия има сериозни разработки)", отбеляза Миниер. Той изрази увереност, че сътрудничеството ще бъде полезно в много голяма степен и за двете страни.

Концерн "Росенергоатом" е втората най-голяма в света компания след EDF по инсталирани мощности на АЕЦ. Днес програмата за взаимодействие на "Росенергоатом" и EDF обхваща практически всички сфери на експлоатация на ядрените енергоблокове – от работа с кадри до организиране на ефективни доставки, от инженеринг и поддръжка на експлоатацията до ядрени рискове и застраховане.

Водещи

Най-четени