Руснаците ни предлагат малък „Южен поток“ 28.01 | 13:51

Трябва да преговаряте с Москва и Брюксел, за да получите една тръба от „Турски поток“, казва Константин Симонов

От iNews.bg

Макар проектът "Южен поток" да беше окончателно "погребан" със затоплянето на отношенията между Москва и Анкара и последвалото възобновяване на работата по "Турски поток", руснаците все пак продължават да искат да построят газопрвод по дъното на Черно море и до Варна. Това става ясно от думите на енергийния експерт Константин Симонов, който е шеф на руския Фонд за национална и енергийна сигурност. Пред БНР той заяви, че България може да преговаря с Русия и Европейския съюз за прокарване на една от тръбите на "Турски поток" през своя територия.

Реално погледнато това е предложение, ако не за рестарт на "Южен поток" в няаква по-малка форма, то поне може да се разгледа като желание на Москва да доставя и транзитира през България определени количества синьо гориво. А именно това е основната идея по българския проект за газов хъб "Балкан", който да се изгради край Варна и да получава и разпределя природен газ от различни източници, включително Русия.

"В руско-турското междуправителствено споразумение е записано, че Русия не е задължена да строи втората тръба. България има вариант да направи предложение на Русия, ако иска тръбата директно да дойде до вашия бряг и желаете да станете макар и не голям, но все пак транзитиращ газов център. За да се реализира този вариант, трябва да бъдат представени съвършено ясни предложения за това както от страна на България, така и от страна България и ЕС. В противен случай Русия ще достави газ на Турция и България ще трябва да го взима от нея", обясни Симонов.

Според думите му, ситуацията със студа и проблемите с тока, които изпитваме в момента, наподобява газовата криза от януари 2009 г. Тогава за близо месец спряхме да получаваме газ от Русия през Украйна. "Газопровод до Варна ще реши този проблем", посочи Симонов.

Водещи

Най-четени