Ръст на инвеститорския интерес към Сливен и Пазарджик 15.06 | 16:21

Положителен ефект оказва и магистрала „Тракия“

От Десислава Маданска

Инвестиционната активност в една от най-бедните области на страната – Сливен се повишава. Тя е съчетана с тенденция към увеличаване на броя на работните места през втората половина на 2014 година, съобщават от Института за пазарна икономика.

Експертите отчитат, че са налице положителни очаквания на бизнеса по отношение на динамиката на заетостта, инвестициите и приходите в преобладаващата част от областите в Южна България.

Редица области като Пазарджик, Пловдив и Сливен, се радват на засилен инвеститорски интерес и повишаваща се заетост както през 2013 г., така и от началото на 2014 година. И През тази година възстановяването на икономиката на страната продължава да бъде предвождано от Южния централен район и Югоизточния район на страната.

Експертите отчитат, че продължава и възстановяването на област Бургас, която при силен туристически сезон може да изпрати 2014 г. с нива на средногодишна заетост, надминаващи тези преди кризата.

Пазарът на труда в Югозападния район на страната остава потиснат, което оказва негативно влияние върху икономическото възстановяване на областите Благоевград, Перник и Кюстендил. През 2013 г. и първото тримесечие на 2014 г. позитивни тенденции в този район се забелязват единствено в столицата София.

Налице са редица положителни тенденции, свързани с икономиките в тези два района на страната. Повишава се икономическият потенциал и инвеститорски интерес към сектора на информационните технологии в област Пловдив. В Стара Загора и района, въпреки продължаващата икономическа несигурност, се отлагат планирани съкращения във водещи предприятия. Положителен ефект от въвеждането в експлоатация на магистрала "Тракия” има върху икономическата активност в Ямбол и Сливен.

Местната администрация в Пловдив осъзнава пропуснатите възможности за по-активно участие по Оперативните програми – предприети са мерки за повишаване на темпа на усвояване на европейски средства, налице са реалистични очаквания за подобряване на ефективността в близко бъдеще.

Наблюдава се положително отношение към идеята за повишаване на финансовите правомощия и независимост на общините, например за задържане на част от данъка върху доходите на физическите лица в общините, с цел създаването на допълнителни стимули за местните власти за привличане на инвестиции.

Липсата на подходяща за нуждите на бизнеса, включително чуждестранния, работна ръка е проблем, който в голяма степен анулира две от основните конкурентни предимства на българската икономика – ниско данъчно бреме и ниски разходи за труд. Въпреки че на места, например в Благоевград, са налице скорошни примери за успешно сътрудничество между бизнеса и образователната система, забавеното приемане на по-модерна нормативна уредба в тази сфера затруднява синхронизацията между нуждите на пазара на труда и образователните институции.

Водещи

Най-четени