Ръст на продажбите на лизингови автомобили 19.09 | 13:05

Търсят се коли, които стават както за бизнес, така и за семейни ваканции

От Десислава Маданска

С около 5% са се увеличили продажбите на нови автомобили на лизинг у нас през летните месеци. Това заяви Борислав Тодоров, шеф на лизингодателна компания у нас, информира в. "Монитор".

По думите му около 15% средно за страната пък са върнатите автомобили поради невъзможност да се покриват лизинговите вноски. Той отчете, че този процент е по-малък при компаниите, които успяват с добро управление да свалят лошите сделки под 10%.

Според него лизингодателите са станали по-консервативни и вместо да отчитат ръст в броя на осъществените сделки, те преценяват риска и залагат на сигурно.

Той посъветва, че най-удачният вариант при невъзможност за покриване на лизинговите вноски е клиентът сам да я пусне за продажба, като изплащането на колата се поема от новия собственик. Той трябва да изплати и някаква сума на продавача, допълни Тодоров. Тодоров. Когато лизинговата компания се занимава с такава продажба, тя пуска колата на пазара със съответната гаранция и цена, съобразена с пробега и състоянието на автомобила.

Средната цена на сделка за употребявана кола е около 30 000 лв.

Около 24% от продадените лизингови превозни средства са леки и лекотоварни автомобили до 3,5 тона и до 8 плюс 1 места, 23% са камиони, полуремаркета и автобуси. Останалият дял на лизинговите продажби се отнасят до неавтомобилни активи.

Според Тодоров най-често клиентите се интересуват от ефективността на превозното средство. По думите му все още не може да се говори за масовост на хибридните автомобили, тъй като все още те не са толкова търсени. Сметките показват, че според цената си електрическият автомобил трябва да измине над 300 000 км, за да избие вложените пари.

Най-често в момента се търсят мултифункционални коли, които стават едновременно за нуждите на бизнеса, а също и за семейна ваканция.  

Най-четени