Ръст на стоки от Туркменистан на нашите пазари 18.06 | 13:16

Родните продукти, изнасяни за страната, възлизат на близо 7 млн. долара

От Мина Стойчева

През изминалата 2013 г. вносът на стоки от Туркменистан е нараснал с над 80 на сто спрямо 2012г. Това стана ясно на заседанието на Министерски съвет. Стокообменът ни със страната бележи ръст от над 27%, като неговата стойност възлиза на 76, 127 млн. долара. Според данните на Министерство на икономиката и енергетиката, най-голям дял от туркменистанските продукти на пазара у нас имат нефтените и битоминозните масла, както и енергоносителите. Износът на български стоки за азиатската страна възлиза на близо 6,999 млн. долара.

В началото на идния месец министърът на икономиката Драгомир Стойнев ще присъства на Междуправителствената българо-туркменска комисия за икономическо сътрудничество. На своето заседание кабинетът одобри позицията и състава на българската делегация там.

Заедно с това беше приета и позицията на страната ни за посещението на транспортния министър Данаил Папазов на шестата сесия на Смесената междуправителствена българо-албанска комисия за икономическо сътрудничество. Тя ще се проведе в края на месеца в Тирана. По време на сесията ще бъдат обсъдени възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в областта на транспорта, търговско-икономическото сътрудничество, енергетиката, туризма и други.

Очаква се и подписването на меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма между България и Индонезия. Това ще стане по време на петата сесия на Българо-индонезийската смесена комисия за икономическо сътрудничество в Джакарта в края на юни.

Водещи

Най-четени