Рязко се е повишило търсенето на качествена родна продукция 21.11 | 15:17

Министър Греков увери, че контролът по границите и тържищата ще продължи

От Филипа Тодева

"С проверките по границите и тържищата, които започнахме преди няколко месеца, успяхме рязко да повишим търсенето на качествена родна продукция."

Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на официалното честване на Деня на хранително-вкусовата промишленост, съобщиха от МЗХ. 

"Правим това, за да може до потребителите да достигат само качествени продукти, с които сме известни по цял свят", подчерта министърът. Според него позитивният ефект ще бъде както за българските земеделски производители, така и за повече приходи в бюджета от намаляването на нерегламентирания внос.

Министър Греков допълни, че проверките ще продължат и в бъдеще. Той беше категоричен, че държавата осъществява строг ежедневен контрол по всички звена на веригата производител–преработвател–
търговец. По думите му страната ни има отлични условия за производство на екологични храни, но проблем остава малкият процент родни суровини, които се влагат в производството.

Министър Греков допълни, че МЗХ продължава срещите между браншовите организации и големите търговски вериги. "С повече яснота между двете страни земеделските производители ще знаят още отсега какви количества ще са необходими за продажба през следващата година. Това е верният път – да се планира, да се договори, да се произведе и тогава да се реализира в магазините", подчерта проф. Греков.

Той припомни, че през следващите години малките ферми ще имат възможност да предлагат продукцията си директно на пазара, като спазват изискванията за качество и контрол. Освен това за тях ще има специална подкрепа от новата Обща селскостопанска политика.

В рамките на церемонията министър Греков връчи почетни грамоти на представители на хранително-вкусовия бранш.

Водещи

Най-четени