С GPS "Топлофикация-София" следи кражбите там, където е и счетоводител 12.07 | 19:54

С новата услуга обаче всеки месец ще се плаща реалното потребление

От Елица Елефтерова

За да бъде борбата с кражбите по-ефективна "Топлофикация-София" смята да въведе освен дистанционно отчитане на потребената енергия и измерване на консумацията на топлоенергия в реално време чрез GPS система и специален софтуер.

Новото дистанционно отчитане ще е ефективен метод за борба с кражбите, смятат от "Топлофикация". Дружеството даде специална пресконференция, на която презентира новата си услуга.

Данните от специалните топломери се прехвърлят на сървър чрез връзка през мобилен телефон. Така ще се отчита точно колко са потребили абонатите и ще се заплаща за реално потребено количество вместо за прогнозен дял.

При отчитането софтуерът веднага регистрира нередности или нетипично потребление, например завишена консумация в общите части и рязко намаляване на консумацията в някои от жилищата.

Като цяло идеята е да се премахнат изравнителните сметки. Накрая на годината също се получава изравнителна сметка, но тя ще е в рамките на 1%.

Уредите за отчитане на потребената енергия, които се слагат на радиаторите, са на Siemens.
Всички абонати, които искат да изберат "Топлофикация" като своя фирма за топлинно счетоводство, могат да използват старите си уреди само ако са на Siemens. Ако уредите са на друга фирма обаче, трябва да бъдат подменени.

27.50 лв. е цената на уред за конвенционално (обикновено) отчитане. 60 лева е цената на новите уреди за дистанционно отчитане.

Изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов призна, че новите уреди са все още твърде скъпи. Въпреки това новият метод е въведен в сграда с 22 апартамента в Люлин.

През първото полугодие на тази година "Топлофикация-София" отчете печалба от 29,5 млн. лева, каза още Цветанов. Според него отличният темп на нарастване на печалбата няма да се задържи до края на тази година. Резултатите обаче показват явната тенденция за излизане от финансовата криза на дружеството.

Към момента "Топлофикация-София" дължи 76 млн. лева на "Булгаргаз". Цветанов обясни, че когато е поел поста, задълженията към "Булгаргаз" са били 107 млн. лева, т.е. освен текущите си задължения, които от началото на година до април са изплатени изцяло, "Топлофикация-София" изплаща и стари задължения.

Очаква се да продължи увеличението на новите абонати на дружеството за конвенционално отчитатне, защото през следващите месеци изтича десетгодишният експлоатационен срок на близо 30% от топломерите в София.

От юли започва специална информационна кампания за столичани, чийто акцент ще бъде опцията потребителите да заплащат потребената енергия на равни месечни вноски. От дружеството уточниха, че изравнителните сметки за изминалия сезон (2010-2011) ще бъдат готови в края август.

Най-четени