С до 50% по-евтини имоти, ако ги купим на търг 04.05 | 13:55

Съдебните изпълнители продават от животни до поялници, климатици и дивани

От Десислава Янкова

С около 50% средно са по-ниски цените на предлаганите имоти от частни съдебни изпълнители в сравнение с тези, които се търгуват от агенциите.

Така например за 35 000 лв. може да се купи двустаен апартамент в курорта Свети Влас, а за 41 800 лв. – двустаен в Слънчев бряг, показва проверка на iNews.

Две стаи в морската столица Варна струват 36 000 лв., а по-голям апартамент в идеалния център на града – 90 000 лв.

От Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) коментираха, че търговете за продажбата на имоти, коли и имущество на длъжници в страната се увеличават. През 2012 година са образувани 220 000 дела при 180 000 дела година по-рано. Приключените през миналата година дела са 60 000, като от тях е събрана сумата от около 1 млрд. лв.

На търг се пускат имоти, движима собственост и вещи на лицата, които не са могли да покрият задълженията си към кредиторите. Обявите с предложения за продажби се лепят на специални табла в районните съдилища, като могат да се видят и в интернет. В онлайн "магазина" може да се търси по окръжни съдилища, видове имоти, коли, вещи, по цени или географски райони.

Една от причините за по-малко приключените дела е икономическата криза, довела до намаляване на възможностите за инвестиции, обясниха от камарата.

За да бъде пуснат имотът на търг, той се оценява от съдебния изпълнител и се пуска на 50% от пазарната му цена. Оттук и започва наддаването. Ако обаче няма желаещи, имуществото се предлага на търг отново след един месец, но този път цената му е с още 20% по-ниска от първоначално обявената, обясниха съдебни изпълнители.

Затова и не е изключено да се намери жилище в столицата в приличен квартал за около 40 000 – 50 000 лв. или вила от 130 квадрата в Лозенец за около 140 000 лв.

На търгове се предлагат най-различни автомобили, камиони и трактори, мебели, офис и електронна техника, компютри, антики и всякакви други вещи, иззети в полза на кредиторите. Така например преди време на търг са пускани и животни, коментираха съдебни изпълнители.

На търговете могат да се купят цветарник за 8 лв., скрин за 37 лв., газов котлон за 40 лв., мини поялник за 11 лв., 2 броя табуретки за 10 лв.

Най-много обяви за продажба на имущество има в Стара Загора.

Водещи

Най-четени