С до 8% поскъпва бързият влак до морето 21.01 | 14:47

Увеличението влиза в сила от 1 февруари

От Десислава Маданска

С до 8% поскъпват билетите на бързите влакове до морето. Увеличението влиза в сила от 1 февруари. Това заяви транспортният министър Данаил Папазов, който присъства на първа копка на отсечката Пазарджик-Стамболийски. Той отчете, че въпреки инфлацията, цените на билетите за влак не са променяни през последните четири години. Също така пътникопотокът за миналата година е с около 3% по-висок от този през 2012 година.

Министърът посочи, че с модернизирането на железопътната отсечка Пазарджик – Стамболийски се инвестират в региона над 30 млн. лв., както и създаване на работни места.

До месец трябва да започне и работата по другите две отсечки на цялата линия, която е с дължина 53 километра.

Над 1 милиард лева е стойността на проектите по Оперативна програма "Транспорт”, които се изпълняват в момента.

Папазов коментира още, че заедно със служителите на Националната агенция по приходите (НАП) и КАТ, Министерството на транспорта ще продължи проверките сред автомобилните превозвачи.

"Само за няколко дни, откакто получихме номерата на автомобилите, извършващи нерегламентирани превози от колегите ни от бранша, извършените проверки до тази сутрин са над 1450", отчете министърът.

Глобите вече са почти 100 на брой. До вчера на 17 автомобила са отнети номера, както и на два микробуса, които са хванати в нарушение.

Той допълни, че има информация за нерегламентиран превоз на пътници, както и за това, че се е увеличил пътникопотокът в някои от отсечките, което означава, че предприетите мерки водят до добри резултати.

Водещи

Най-четени