САЩ премахна пречките за търговията си с Южна Корея, Колумбия и Панама 13.10 | 10:15

Споразуменията са най-значимите за САЩ от 1994 година насам

От iNews.bg

Американският Конгрес одобри сключването на споразумения за свободна търговия с Южна Корея, Колумбия и Панама и по този начин даде шанс на американските компании да се възползват и да засилят износа си така, както не са го правил от десетилетия насам, предаде Bloomberg.

Най-значимото споразумение е това с Южна Корея, което освобождава от мита почти две-трети от селскостопанските продукти на САЩ, които се внасят в азиатската държава, както и над 95% от американските индустриални и потребителските стоки.

Споразумението с Южна Корея ще увеличи обема на американския износ с 10,9 млрд. долара годишно, а това с Колумбия – с 1,1 млрд. долара. Общо трите споразумения запазват работата на 380 хил. души в САЩ.

Като цяло споразуменията отразяват опитите на американския президент Барак Обама да удвои износа на САЩ до 2015 година. За тази цел той залага главно на Азия, но споразумението с Южна Корея предизвика тревога сред японския бизнес, тъй като сега отпадането на митнически бариера ще даде предимство на корейците. От флагмана на южнокорейския бизнес в лицето на Samsung обаче не очакват обема на продажбите им да се промени значително, макар да признават, че споразумението е изгодно както за корейските производители, така и за американските.

Водещи

Най-четени