САЩ разследва Credit Suisse 17.07 | 15:39

Властите анализират услугите, които предлага банката на американски граждани

От iNews.bg

Американското правосъдно министерство и други власти в САЩ са започнали разследване на дейността на една от най-големите швейцарски банки – Credit Suisse. Това признават в официално прессъобщение от самата банка.

Причината за проверките са услугите за частни клиенти, които банката е предлагала за американските граждани.

От Credit Suisse допълват, че са получили официална нотификация от САЩ за започналото разследване и ще сътрудничат на властите при необходимост.

Credit Siusse е една от водещите банки в Швейцария, но е с голямо присъствие и в други държави – изпълнява операции в над 50 държави. В клоновете на банката работят 50 хил. души.

Това не е първата проверка на САЩ в швейцарска банка. През 2008 година на прицел беше UBS. Тогава американските власти поискаха сведения за американците със сметки в банката, които по този начин успяват да си "спестят" данъците. Стигна се до подписване на споразумение между САЩ и Швейцария, което касаеше около 5 хил. притежатели на сметки в UBS.

Междувременно клиенти на банката обаче заведоха няколко дела и Федералният административен съд в Швейцария постанови, че банковата тайна може да бъде вдигната само при доказателства за укриване на данъци.

Водещи

Най-четени