САЩ разследва дали банки в цял свят не са манипулирали лихвите си 29.02 | 11:47

Разследването засяга един от най-известните лихвени проценти - LIBOR

От Ивайло Ачев

Министерството на правосъдието на САЩ започна криминално разследване дали известни имена в банковия сектор от цял свят са манипулирали основните си лихвени проценти, предаде Reuters.

Проучването засяга средния лихвен процент, предлаган на Лондонския междубанков пазар или LIBOR (London Interbank Offer Rate), като неговият информативен аспект беше официално съобщен. Не беше ясно обаче, че има и криминално разследване.

LIBOR е най-широко използваният бенчмарк (основна лихва) за краткосрочни заеми, най-вече защото повечето от най-големите кредитополучатели заемат средства на борсата в Лондон.

Бенчмаркът (bechmark) или основната лихва е характерна за междубанковите задължения. Тя заляга в основата на голям кръг от заеми и деривативи – от ипотеки за трилиони долари и облигации до лихвени суапове (swap). 

Основният междубанков лихвен процент на борсата в Лондон се определя от десет валути за голям кръг от падежи. Лихвата трябва да отразява процента, при който банките си заемат средства една на друга. Например, доларовата основна лихва е изчислена на база разходите на 18 банки за заемане на долари.

Засега се проучва дали борсовите търговци са се опитали да повлияят на движението на лихвата нагоре или надолу. При промяна на лихвения процент могат да се получат огромни печалби, ако борсовият играч е заложил на правилната посока на движение на лихвата.

Няколко големи световни банки, сред които Citigroup, HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland Group и UBS, разкриха, че са били потърсени от разследващите органи. Засега обаче нито една банка или борсов играч не са подведени под наказателна отговорност във връзка разследването. Не е ясно и кой точно е проверяван от американското  министерство на правосъдието, като институцията отказва коментар по въпроса.

 

Водещи

Най-четени