САЩ с план как да ни откопчи от енергийната хватка на Русия 19.03 | 12:08

Конгресмен предложи страната ни да осигурява втечнен газ за Източна Европа

От Христина Рафаилова

Страховете на България, че Русия може да спре доставките на газ заради наложените и санкции заради Крим може и да се окажат неоснователни. 

САЩ, които също "наказаха" Москва заради анексирането на автономната република, имали план, който да пребори енергийната зависимостта Източна Европа и Украйна от Русия. 

Конгресменът  Кори Гарднър е предложил законопроект, който ще даде правото на Америка да осигури втечнен газ на партньорите си, които биха били засегнати от спирането на синьото гориво от Москва.  

Според законите на страната експортът на  такива ресурси се одобрява, след като бъде преценено дали това няма да навреди на публични интерес, информира  New Europe.  

Изданието уточнява, че Русия осигурява 30% орт синьото гориво в Европа, като по-голямата част от количествата се транзитират през Украйна. Според редица експерти именно зависимостта от Москва "задушава" позицията на ЕС спрямо присъединяването на Крим към Руската федерация.

"Експортът на втечнен газ може да отслаби хватката на Кремъл и ще даде ясен сигнал на партньорите ни в тази част на Света, че не трябва занапред да разчитат на милостта на Русия за доставките на газ", коментира политикът.  

Той припомни и изказването на президента на САЩ Барак Обама, че страната му стои твърдо  зад Украйна."Подкрепата за Украйна трябва да се изразява и в  отключването на американските запаси от природен газ, за да помогнем на Киев и на останалите държави в ЕС срещу руското влияние", добави конгресменът. 

Вицепрезидентът на  Global LNG Андрю Уолкър заяви, че доставките на  газ от САЩ едва ли ще помогнат да се намали напрежението между Европа и Русия, причинени от конфликта с Украйна. Той добави, че Америка има голям запас от евтино синьо гориво благодарение на бума на добиване на шистов газ. Уолкър прогнозира, че САЩ може да стане един от трите основни доставчици на втечнен газ до 2025 г.

Водещи

Най-четени